Israëlische techstartups hebben het dit jaar al veel moeite met het aantrekken van financiering doordat durfinvesteerders wereldwijd op de rem trappen met groeifinanciering, de wereldeconomie tegen een recessie aanzit en de rentetarieven maar blijven stijgen.   

Nu Israël officieel in oorlog is met de Palestijnse Hamas-beweging kan het voor startups in Israël nog moeilijker worden om aan de benodigde financiering te komen, zeggen deskundigen.

De technologiesector is een cruciaal onderdeel van de Israëlische economie. De sector is goed voor 14 procent van de banen in het land en genereert ongeveer een vijfde van het nationaal inkomen. 

Israël is ook de thuisbasis van een groot aantal succesvolle techstartups, waardoor het techhub van Tel Aviv de bijnaam “Silicon Wadi” heeft gekregen – een woordspeling op Silicon Valley. 

"Investeringen uit het buitenland zullen de komende weken en maanden afnemen, vooral omdat er nog steeds wordt gevochten", zegt Jon Medved, de CEO van OurCrowd, een van Israëls grootste venture capital-bedrijven, tegen persbureau Reuters.

"Omdat we midden in de oorlog zitten, is de kans klein dat er op korte termijn grote deals zullen worden gesloten", zegt Avi Hasson, de CEO van de non-profit Startup Nation Central.

Op dit moment zijn techbedrijven in Israël vooral bezig met het draaiende houden van de reguliere bedrijfsvoering, omdat personeel in groten getale wordt opgeroepen voor de oorlog.

Forse daling investeringen in Israëlische techstartups

Investeringen in Israëlische techstartups zijn al zeven kwartalen op rij gedaald, volgens een rapport van de denktank Startup Nation Policy Institute. De investeringen in techsector van Israël bedroegen 5,6 miljard dollar in de eerste negen maanden van dit jaar: dat is 62 procent minder dan de 14,7 miljard dollar die ze ophaalden in dezelfde periode in 2022. 

Deze daling van de investeringen is veel scherper dan de daling van 43 procent in de VS en de daling van 48 procent in Europa.

"Een groot deel van de daling van de Israëlische investeringen is waarschijnlijk te wijten aan de wereldwijde economische vertraging. De dalingen in investeringen in Israël tussen 2022 en 2023 waren echter scherper, waarschijnlijk veroorzaakt door de politieke instabiliteit", schrijven de analisten van het instituut.

Ondanks de huidige onzekerheid hebben Amerikaanse techinvesteerders hun steun aan Israël toegezegd. De in New York gevestigde durfinvesteerder Insight Partners heeft toegezegd 1 miljoen dollar te doneren aan non-gouvernementele organisaties in Israël. General Catalyst, een ander durfkapitaalfonds, heeft ook 250.000 dollar toegezegd voor humanitaire hulp ter plaatse.

Kenners van de techsector blijven ondanks de uitdagingen optimistisch en wijzen op Israëls reputatie als gevestigde techhub. "Israëlische technologie heeft het vertrouwen van investeerders verdiend, in de zin dat ze kan functioneren tijdens conflicten en er ook van kan herstellen", zegt Hasson van Startup Nation Central tegen Reuters. "Dus ik zie investeerders niet zo snel het vertrouwen in Israël verliezen."

LEES OOK: Oplaaiend conflict in het Midden-Oosten: dit zijn de belangrijkste risico’s voor Europa en de VS